Thursday, April 2, 2009

ေစ်းကြက္ အတြင္းရွိ အေၾကာ္ခံ ဆီမ်ား က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာ ထိခိုက္ေစ

Wednesday, April 01, 2009 7:00 AM
ေစ်းကြက္အတြင္း အေတြ႔မ်ားရေသာ အေၾကာ္ခံဆီမ်ားမွာ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ အဝလြန္"ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားတတ္ေသာေၾကာင့္က်န္းမာေရးကိုဆုိးဝါးစြာထိခုိက္ေစႏုိင္ေၾကာင္းက်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာန၊ဗဟို"က်န္းမာ
ေရးပညာဌာနမွ ညႊန္ၾကားေရးမႉး ေဒါက္တာခင္ေမာင္လြင္ကသတိေပးေျပာၾကားသည္။ “အေၾကာ္ခံ ဆီဆုိ"တာက မ်ားေသာ အားျဖင့္ စားအုန္းဆီ၊ ဓါတုပစၥည္းေတြနဲ႔ ဖန္တီးထားတဲ့ အေၾကာ္ခံဆီနဲ႔ ေၾကာ္ၿပီး သားက်န္ တဲ့ဆိီ"ဆုိးေတြလို႔ ေျပာလို႔ရတယ္။ အဲဒီဆီေတြကို ဆီမခန္းလြယ္ေအာင္ ဆီ မျပန္လြယ္ ေအာင္ ျပဳလုပ္ထားတာ။အဲဒီဆီ"ေတြကို စားသံုးရင္ ေသြးေၾကာက်ဥ္းတာ၊ ေသြးေၾကာပိတ္တာ၊ အဝလြန္တာ၊ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းမ်ား"တယ္” ဟုေဒါက္တာခင္ေမာင္လြင္ကေျပာသည္။ ျမန္မာႏို္င္ငံတြင္ ဆီေၾကာင့္ ျဖစ္လာ ႏုိ္င္ေသာ အႏၲရာယ္မ်ားအတြက္ ပညာေပး လုပ္ေဆာင္လာသည္မွာ ဆယ္ႏွစ္ေက်ာ္ ရွိလာၿပ ီျဖစ္ေသာ္လည္းႏွလံုးေရာဂါ၊ ေသြးတုိး ေရာဂါႏွင့္"အဝလြန္ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈတိုးလာသည္ကို ေတြ႔ရေၾကာင္း၊ ယင္းမွာဆီစားသံုးမႈမ်ားျခင္းတစ္ခုတည္းေၾကာင့္မဟုတ္"ဘဲ ဆီဆုိးႏွင့္ အေၾကာ္ခံဆီမ်ားကိုစားသံုးၾက ေသာေၾကာင့္ျဖစ္ ေၾကာင္း၊ ႏုိင္ငံတကာတြင္ ဆိီဆုိးမ်ားကို မသံုးစြဲ"ေအာင္ႏႈိးေဆာ္လာၾကသကဲ့သို႔ ျမန္မာနိုင္ငံတြင္လည္း သတိေပးႏႈိးေဆာ္သင့္ေၾကာင္း ၄င္းကဆုိသည္။ ျပည့္ဝဆီ"ဆုိသည္မွာ မ်ားေသာအားျဖင့္ ေအးလ်င ္ခဲသြားတတ္ေသာဆီမ်ိဳးျဖစ္ၿပီး စားအုန္းဆီက ၅၀/၅၀ ျဖစ္၍ က်န္းမာေရ"ကိုထိခိုက္ႏုိင္ေၾကာင္း၊ ယင္းထက္ ဆီဆိုး (အေၾကာ္က်န္ဆီ) မ်ားကပို၍ဆိုးက်ိဳးရွိေၾကာင္း ဆီဆိုးစားသံုးျခင္းျဖင့္"ဝက္ဆီကုိ စားသံုး၍ ရသည့္ ဆုိးက်ိဳးထက္ ၂ဆပို ရရွိႏုိင္ေၾကာင္း၊ ျပည္သူမ်ားအေနျဖင့္ပဲဆီ၊ႏွမ္းဆီ၊ပဲပုပ္ဆီ၊ေျပာင္း"ဖူးဆီ ဖြဲႏုဆီ အမ်ားစုမွာ အိမ္နီးခ်င္းႏုိင္ငံမ်ားမွတင္သြင္းလာေသာ ဆီမ်ားျဖစ္ၿပီး ဆီဆုိး (အေၾကာ္က်န္ဆီ) မ်ားမွာမ ူ"ႏုိင္ငံ တြင္း ရွိ ဟိုတယ္တခ်ိဳ႕ႏွင့္ စားေသာက္ဆုိႀကီးတခ်ိဳ႕မွ လာသည္ဟု ယူဆရေၾကာင္း၊ ႏုိ္င္ငံတကာ အဆင္ ့မီ"ဟိုတယ္ႀကီးမ်ားမွာ အေၾကာ္က်န္ဆီမ်ားကို ျပန္လည္အသံုးျပဳျခင္းေရာင္းခ်ျခင္းမ်ိဳး ျပဳလုပ္ခြင့္ မရွိေၾကာင္း ၂၀၀၉"ခုႏွစ္ ဧၿပီလ ၂ရက္ေန႔ထုတ္ 7 day news ဂ်ာနယ္တြင္ေဖာ္ျပထားပါသည္။

No comments:

Post a Comment

ယခင္ သတင္းမ်ား ဖတ္ရန္